LAVANTA İLE EVDE VÜCUT BAKIMI ...

Ne şanslıyız ki ülkemiz bitki açısından çok zengin. Aslında hastalıklara karşı taa atalarımıza dayanan şifalı otların kullanımı geleneği vardır. Ama maalesef bu geleneğe ve zenginliğe rağmen yine de kıymetini bilemiyoruz ve değerlendiremiyoruz. Ancak Batı’da moda olursa farkına varılıyor ve uygulanıyor.
Yaşadığımız basit rahatsızlıklar için bitkilerden hazırlayacağımız reçeteleri kullanmamız, ilaç tüketimimizi azaltarak vücudumuza daha az kimyasal madde girmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum. Bitkileri kullanma seçeneklerimiz sonsuz. Ama hangisini kullanırsak kullanalım, öncellikle buna inanmamız lazım. Çünkü inanmadan yapılan her iş sonuç vermez. Ben her zaman herşeyin en doğalını severim. Doğal kurutulmuş sebzeler ve meyveler, doğal meyve suları, doğal yağlar… Bu yüzden aktarlara sık sık uğrarım : )
Hepimiz banyoların rahatlatıcı etkisini tanırız ve severiz. Problemli, stresli, zor ve yoğun bir günün ardından eve gelindiğinde bizi tek kurtaran 15-20 dakika tam banyodur. Sıcak suda kaslar gevşer, sinir sistemi ve kan dolaşımı olumlu etkilenir. Aslında iyi bir uykunun sırrıdır.
Bitkisel yağlar veya süt ürünleri eklenen banyolar, derinin koruyucu örtüsünü güçlendirdikleri için, deri kuruluğuna karşı da uzun süre etkili olabilirler. Bu nedenle, banyodan sonra derinin kremlenmesine gerek kalmaz.
Ama yine de bir kuruluk ve gerginlik hissederseniz teninizi mutlaka nemlendirin. Değerli maddeler içeren banyo katkılarının etkinliklerine zarar vermemek için, banyo suyunun çok sıcak olmaması gerekir (37-38 derece).
Bu haftaki bitkim, rengiyle ve kokusuyla çok sevdiğim “Lavanta”. Ama önce lavantayı biraz tanıyalım, kullandığımızda bizlere ne güzellikler sunuyor? Yatıştırıcı, dinlendirici ve rahatlatıcı olması onun başlıca özelliklerindendir. Ve işte sizlere dinlendirici, rahatlatıcı ve yatıştırıcı 2 farklı lavanta banyosunun reçetelerini veriyorum...
Lavanta yağı banyosu

¼ lt elma sirkesi (yağlı ten için) veya ¼ lt krema (normal, kuru veya karma ten için), 8 damla lavanta yağı ile iyice karıştırın, banyo suyuna ekleyin ve suda iyice karıştırın. Krema-lavanta banyosundan sonra ılık duş alın. Elma sirkesi-lavanta banyosundan sonra duş almayın ve kurulanmayın.

 Lavanta banyosu

60-70 gr lavanta çiçeğini 2-3 lt suya ekleyin, kaynama derecesine kadar ısıtın, 10-15 dakika demlendikten sonra süzün ve banyo suyuna ekleyin.

Her iki banyonun süresi 15-20 dakikadır. Lavanta banyoları, özellikle kan basıncı düşük olan kişileri rahatlatır, canlılık kazandırır. Sinirli kişiler, dengeleyici bir rahatlığa kavuşur.

 

Tam bir banyo almanın püf noktaları;

Değerli maddeler içeren banyo katkılarının etkilerine zarar vermemek için banyo suyunun çok sıcak olmaması gerekir.

- Bir tam banyoyu haftada 1-2 kereden fazla almayın.

- Önceden ağır yemekler yemeyin ve banyo suyunun  37-38 dereceden sıcak olmamasına dikkat edin! Her iki durumda, kan dolaşımını olumsuz etkileyecektir.

- İdeal banyo süresi 15-20 dakikadır, fazlası deriyi ve kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Parmaklarınız kuru üzüm gibi olmasın : ))

15-20 dakikalık banyo keyfinizde kan şekerinizin hafif düşme olasılığına karşı, küvet başında mutlaka kuru incir, tuzsuz badem, ceviz, kuru kayısı karışımı, 1 tane orta boy yeşil veya siyah üzüm salkımı veya bir iki tane kurabiye bulundurun. Maden suyu veya su içmeniz de sıvı dengenizi korumanız için çok iyi olacaktır.
Etrafa lavanta kokulu mumları yerleştirmeyi unutmayın :) Banyo sırasında ve sonrasında üşütmemeye büyük özen göstermelisiniz. Sonrasında, kurulanmadan bir bornoza sarınıp, yatakta kısa bir dinlenme ve ter atma çok rahatlatıcı olacaktır.
Bunu yaparken lavanta çayı içmeye ne dersiniz? 1-2 çay kaşığı dolusu kuru lavanta çiçeğini bir çaydanlığın içine atın, üzerine 1 bardak kaynar su ekleyin, 8-10 dakika demlensin. Soğutmadan biraz bal ile tatlandırarak için. Mide, bağırsak rahatsızlıklarında ve ishalde tatlandırılmaz. Şeker hastaları kesinlikle tatlandırmamalı.
En güzel ve rahat pijamalarınızı giyip, hiçbir şey düşünmeden uykuya dalın….

Sıhhatler olsun ve iyi geceler…. : )))

tülin

Resim ve yazıların, kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. Ancak tuliss.com kaynak gösterilerek kullanılabilir.

Bu sayfayı arkadaşınıza/yakınlarınıza önerin ...

Mail listesinden çıkmak için tıklayınız...  mail listesinden çıkış